Einrichtung Bad Küche Beleuchtung Outdoor
Büro Shop

Glass, Steel and Aluminium: The New Face of MoMA

Frener & Reifer for the project by Diller Scofidio + Renfro studio

106 Aufrufe
Glass, Steel and Aluminium: The New Face of MoMA
11/11/2019 - The signature of Frener & Reifer can also be seen in the restyling of the Museum of Modern Art in New York (MoMA), recently reopened to the public with larger exhibition areas and improved aesthetics and accessibility.

The South Tyrolean (Bressanone) company is a world leader in the production of particularly complex custom-made façades and supported the designers of the Diller Scofidio + Renfro studio in the redevelopment work at the front of the museum on 53rd Street, and in the entrance spaces that needed to be expanded and enhanced. The work involved the design, construction and installation of over 1800 square metres of structures, varying in type and materials, giving a new face to MoMA and new light and breadth to the interior of this famous cultural institution.

The contribution of Frener & Reifer first of all involved the new entrance, consisting of an 8-metre-high glazed façade, onto which four large revolving doors and a double door would open, as well as a spectacular canopy that is unique in the world (an 'eye catcher' with a steel cantilever of 130 square metres weighing almost 50 tons, suspended and anchored using steel cables, and requiring sophisticated construction and assembly techniques.

In addition to the entrance, other glass structures created by Frener & Reifer using different construction solutions contribute to the design of the new façade of the museum, as well as the lighting of the interior spaces. In particular:
- The ground floor window offers a view of and direct access to the museum shop. The special 'accordion' doors make it possible to showcase sizeable exhibits;
- The wide façade that covers and illuminates the new exhibition spaces has an external layer that is supported by a system of tie rods, and an internal one that incorporates a special steel mesh, guaranteeing proper acoustic insulation;
- The finishes to the staircase body are also made of large glazed elements anchored on the sides only;
- The glazing and balustrade of the new terrace are accessible to the public on the sixth floor.

The work is rounded off with almost 600 square metres of special aluminium sheets from the 6th to the 10th floor.
It was a complex project for F&R, due to both the difficulty of accessing the downtown area of a metropolis inhabited by millions of people, and the challenge of having to design various types of façades made using different technologies and materials.

'We are proud to have participated in such a significant project, from both a visibility and an innovation perspective,' said Christian Ciliberto, CEO of Frener & Reifer. 'One of the museum's goals was to offer visitors the experience of a warmer and more engaging welcome. The Diller Scofidio + Renfro studio helped us achieve just that. We started working on it in 2016, two years before construction began. It was really exciting to see the public bring life to the entrance and windows of the new façade on opening day.'

Auf Facebook teilen Auf Twitter teilen Auf Tumblr teilen Auf Pinterest teilen
Produkt speichern: